© Copyright – Kungsbacka Körkort AB
Vi följer gällande lagstiftning om GDPR
Tryckarevägen 2 Kungsbacka info@kungsbackakorkort.se
Här har vi samlat viktig information som du kan behöva kring mopedkörkort och vår utbildning. Är det ändå något ni funderar på, kontakta oss då gärna via mejl.
Med ett AM-körkort får du utöver mopedskoter och ”crossmoppe” även framföra fordon så som mopedbil och A-traktor. Vår utbildning består utav en teoridag om åtta timmar (vanligen 08:00-17:00). Inför teoridagen är vår uppmaning att eleverna läser på det digitala utbildningsmaterialet, Körkortsboken, då teorikursen blir roligare och mer sammanhängande. Ni laddar ner appen Körkortsboken, skapar konto och därefter löser ni värdekoden eleven har fått. Från 2025 ingår 6 månader med appen Körkortsboken i kurspriset. Läs mer om Körkortsboken
Efter teoridagen får eleverna öva manövrering på 3-4h tills de har rätt tekniker och behärskar mopeden, denna del uteslutande på helger. Under trafik-körningen (3-4h vardag) försöker vi alltid köra med två elever så den som inte kör moped åker med läraren och därmed får ännu mer trafikvana. I slutet ingår en ”provdel” där eleven självständigt ska kunna framföra mopeden i trafik. Denna del är uteslutande på vardagar då eleverna får ta ledigt från skola eller jobb. Vi anpassar självklart utbildningen utefter eleven och de som har förkunskaper får även välja att köra både manöver och trafik vid ett och samma tillfälle. Det stämmer vi av i samband med teorikursen och anpassar utefter önskemål.
Total utbildningstid är därmed ungefär 15-16h. Behöver eleven mer körtid så ingår allt i kursavgiften, något vi är ensamma om att erbjuda! Vi kör alltid tills vi når kursplanen och tills en go känsla infinner sig i magen både hos elev och lärare. Efter godkänd utbildning återstår ett teoriprov hos Trafikverket som man får göra först när man fyllt 15 år.
Då våra elever utbildas av en mc-lärare (vilket inte är ett krav för mopedutbildning) så får de med sig många viktiga rutiner som kan vara avgörande för alla som kör på två hjul. Det finns en grundtanke i trafiken om att man ska följa regler och samspela med andra, men i vissa situationer när andra inte är vaksamma är det viktigt att vi som kör på två hjul är extra tydliga i vår kommunikation. Oavsett vems felet är, så är det vi oskyddade på två hjul som kan komma att skadas.
Enligt lag ska utbildningen genomföras med en mopedskoter. Därefter är det föräldrars ansvar att eleven lär sig att tex framföra en mopedbil eller ”crossmoppe”.
OBS! Nya föreskrifter/regler är på gång från Transportstyrelsen gällande AM-körkort/utbildning. Deras plan var först att införa det 1 mars 2025 men nu har vi fått information om att det blir försenat. Mest sannolikt kommer de börja gälla från 2026 då vi tvivlar på att de börjar gälla mitt i säsongen. De nya föreskrifterna gäller för alla trafikskolor då vi måste följa myndigheternas krav. Enligt det nya förslaget så höjs kravet till 10h teori och 8h praktiska övningar samt att man innan kursstart måste ta beslut om man vill köra på 2-hjul eller mopedbil. Väljer man tex att köra scooter/crossmoppe så får man även med A-traktor men inte mopedbil och total utbildningstid blir 18h. Väljer man från start mopedbil (10h teori och 8h körning med mopedbil) så ingår A-traktor men inte scooter/cross-moppe, utan då får man lägga på ytterligare 6h utbildning på respektive fordon. Vill man ha obegränsat AM-körkort innebär det alltså totalt 24 utbildningstimmar! Beslut väntas i slutet av 2024 ser det ut som och då kommer de troligen inte kunna införas redan 1 mars 2025 som var ursprungsplanen.
Kursdatum 2025:
Lördag 8/2
Lördag 8/3
Lördag 12/4
Vi på Kungsbacka Körkort AB har som mål att erbjuda Sveriges bästa mopedutbildning. Efter flera år i branschen som trafiklärare för bil, mc och moped på bland annat Körkortsspecialisten, Forsbergs Trafikskola och Yamaha Center Göteborg har vi med våra samlade erfarenheter skapat en mopedutbildning som vi är stolta över. Tydliga teoretiska och praktiska mål samt genom att erbjuda alla elever mer praktiska övningar än vad lagen föreskriver vill vi utbilda medvetna och säkra mopedister som har en tanke med sin körning.
Den personliga utvecklingen varierar och för att nå slutmålet behöver vi olika antal utbildningstimmar. Är det något viktigt vi behöver veta om eleven så informera gärna läraren.
Vi använder utbildningsmaterial från STR – Sveriges Trafikutbildares Riksförbund.
Trafiklärare är Rachid Rachid, som senaste åren utbildat över 3500 mopedelever, och har en stor passion för ett liv på två hjul. Han är även trafiklärare för bil och mc.
Man kan påbörja utbildningen när eleven fyllt 14 år och 9 månader. Körkortstillståndet går att ansöka om redan när man fyllt 14 år och vi rekommenderar er att ha det färdigt inför kursen, däremot är det inget krav för att gå teoridel och manöver. För att övningsköra i trafik måste körkortstillståndet vara godkänd.
Ni ansöker om körkortstillstånd (grupp 1) hos Transportstyrelsen (tillståndet gäller i 5 år och gäller även för behörighet bil och motorcykel) och därefter en synundersökning hos en optiker. Normalt tar det ett till två veckor för ett tillstånd att behandlas/godkännas. Men i särskilda fall, kan det ta flera månader. Tex om eleven måste genomgå en läkarkontroll av olika anledningar. Ansök i tid! Länk till ansökan om körkortstillstånd.
Det krävs inga förkunskaper i varken teori eller körning inför kursen. Däremot är det bra om man läst om mopeden och dess reglage och delar inför manövrering i det digitala utbildningsmaterialet. Inför körning i trafik är kravet att eleverna har uppnått ”100%” i utbildningsmaterialet, då tanken är att man ska vara väl förberedd i teorin så man kan öva tills det fungerar i praktiken.
Planera gärna för ett teoriprov hos Trafikverket men då några veckor som tidigast efter teorikursen. Under teorikursen fördelar vi körtider, både manövrering och trafik.
Ni får all information om kursen efter en kursanmälan via vår hemsida. Betalningen görs via swish alternativt BG. Skriv elevens namn och kursdatum i meddelande.
Övriga kostnader. Att ansöka om körkortstillstånd är gratis men däremot kostar synundersökningen hos en optiker. Teoriprovet kostar 325 kr samt 250 kr för tillverkning av körkortet. Dessa avgifter går direkt till Trafikverket och Transportstyrelsen.
Varmt välkommen till oss!
Efter kursanmälan kontaktar vi er och ger all information inför kursdagen. Vi har för tillfället ingen receptionist på plats utan all kontakt sker efter kursanmälan alternativt maila oss på info@kungsbackakorkort.se